Andra omgången magsjuka

Vad skulle man göra utan TV och idag framförallt en Chromecast? Vi inleder vår nyårshelg i magsjukans tecken. Hela familjen på Peter sida har varit dåliga den här veckan och sist ut idag kom Peter. Dagen har vi båda spenderat sjuka i soffan med att spela Final fantasy XV, titta på Fröken Frimans krig 3 och Året med Kungahuset. Vi hade planerat en storslagen nyårshelg i Göteborg som vi fick ställa in.. Total jävla besvikelse var det jag kände igår när jag började känna mig sjuk igen men när jag vaknade imorse och även Peter var sjuk var det bara att ge efter..
/\/\
Sjukdom

Flexibla arbetstider: 8-17 eller 11-20?

Det var två riktiga tröttmössor som släpade sig ur sängen idag. Eftersom jag jobbar hemifrån och inte behöver göra mig i ordning innan jag sätter mig och jobbar gör det inte så mycket om jag drar över några minuter och snoozar. Snooze-funktionen kan vara det bästa som finns och jag älskar känslan av att vakna och veta att jag får somna om ett par minuter till, eller som idag nästan en timme till! Det är så härligt i mellandagarna att det faktiskt är okej att ta sovmorgon och sedan sätta sig i lugn och ro hemma och jobba. 
Jag kom att tänka på en grej när jag jobbade mycket sena kvällar under hösten och sedan tog någon sovmorgon dagarna efter. När jag tagit min sovmorgon till 8-9 så insåg jag hur mycket jag hann få gjort på förmiddagen innan jag åkte till jobbet. Jag är inte direkt en kvällsmänniska så på förmiddagen fick jag mycket mer gjort än vad jag får på en kväll mellan jobbet och att jag går och lägger mig. Jag hade energi till att både träna, städa och baka! Någor jag sällan har på kvällstid numera. När jag ätit middag dunsar jag ner i soffan och blir sittande till läggdags. Inte direkt produktivt. Så jag tänker mig att istället för att jobba 8-17 som ju är standardiserad arbetstid så skulle jag vilja jobba exempelvis kl 11-20. Det är inte aktuellt att genomföra 100% av tiden men det vore kul att testa några gånger och se om jag tyckter att det ger någon skillnad. Alla är ju inte morgonmänniskor och därför tycker jag att om man har ett flexibelt jobb, som mitt till stor del är, borde det kunna vara okej att jobba de tider som passar en själv bäst. 
 
/\/\
Arbetstid - Jobb - Jobb tips - Karriär - Sömn - Tid

Gammelfarmor Elsas bästa havrekakor

 
Jag lovade ju att jag skulle lägga ut ett recept på havrekakor. Dessa havrekakor har varit ett stående inslag på julen hos oss så länge jag kan komma ihåg. När jag var yngre tyckte jag att de var för torra men nu sen jag blivit äldre har jag insett hur smarrigt det är. Godast är de att äta med en skiva julskinka som precis kommit ut ur ugnen med lite senap på. Annars är även ost och senap en favorit! Receptet kommer ifrån min gammelfarmor Elsa som alltid bakade dessa. Under julen pratade vi en del om dessa kakor och min moster berättade att Elsa hade ett speciellt lock som troligtvis suttit på en gammal kaffepanna som hon använde som mått för att ge dem sin perfekta storlek. Måttet försvann men det hade varit så kul att få ta över måttet och föra traditionen vidare. Nu får receptet i alla fall leva vidare.
Gammelfarmor Elsas bästa havrekakor
Dessa kallas ofta också för kavrekex men de är mer som kakor eftersom dessa görs lite tjockare och blir härligt sega och matigare än kex! Det här receptet innehåller lite höftningar så man får baka dessa med extra mycket kärlek och hålla lite koll på dem så de blir bra både i konsistens och gräddning.
Ingredienser
1 kg havregryn
1 msk socker
300-400g smält smör
1 L mjölk
6 tsk hjorthornssalt
vetemjöl till lagom konsistens (jag mätte inte men uppskattar ca 4 dl)
en nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser utom vetemjölet i en bunke. Rör i mjöl till bra konsistens. Jag hade i tills den precis höll ihop utan att kladda. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen till önskad tjocklek (använd en kruskavel för att få den fina ytan), ca 1 cm skulle jag uppskatta att mina var. Stansa ut kakorna i önskad storlek, jag tog en lattemugg från IKEA. Grädda tills de fått fin färg (12-15 minuter tror jag att mina tog).
Missade du inlägget om mina tre bästa julgodisar kan du läsa det här!
/\/\
Bakning - Havrekakor - Kex - Matbröd - Recept

Julgodis x3: Peanut butter cups, Hasselnötspraliner och Wienernougat

Det blev en liten bloggpaus när jag var iväg och firade jul vilket resulterade i att jag totalt glömde bort att visa er allt mitt smarriga julgodis som jag gjorde innan jag åkte! Jag är en riktig sockerråtta så godis, framförallt choklad, är en stor del av min kostcirkel under julhelgen. Framförallt brukar jag baka chokladpralinder men det brukar också bli en del biscotti och godis. I år blev det till att baka tre sorters julgodis och, ett måste på julbordet, nämligen Havrekakor (kommer i ett senare inlägg)! Jag hade tänkt släpa med mig det som blev över hem igen men i min magsjukeyra glömde jag dem hos mina svärisar.. Kanske var lika bra med tanke på hur mycket godis Peter fick i julkapp. Här får ni recepten på mina godingar som såklart är precis lika goda året om!
Peanut butter cups
Originalreceptet är från Fredriks fika hos Hembakat.
Ingredienser:
400 g mörk choklad (jag använde 55%)
1 dl naturellt jordnötssmör
2 msk rumsvarmt smör
1 dl florsocker
Gör så här
1. Ställ 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. (Jag tog mindre formar eftersom jag tycker att det räcker med en mellan size)
2. Smält hälften av chokladen och fördela i formarna.
3. När du fördelat chokladen så slår du plåten i bordet så att chokladen fördelas jämt över botten. Ställ i frysen några minuter så stelnar den fort.
4. Vispa jordnötssmör, smör och florsocker till en jämn massa. Fördela i varje form och platta till så jämnt det bara går.
5. Smält resten av chokladen och fördela i varje form, slå formen i bordet igen för att få en jämn och fin fördelning.
6. Låt stelna i kylen. Förvara dem i kylen i en lufttät burk.
Hasselnötspraliner
Busenkelt att göra och passar bra till oss som saknar tvillingnöten i Aladdin asken. 
Ingredienser
30-40 st hasselnötter
200 g kvalitetschoklad (jag brukar ha mörk men det går säkert lika bra med ljus)
Gör så här:
Ta fram en pralinform och ha i önskat antal hasselnötter i formen (jag tog en i de små och två i de stora). Smält sedan chokladen i ett vattenbad eller i micron. När chokladen smällt häll den i formarna och låt stelna.
Wienernougat
Mitt allra bästa julgodis alla kategorier. Julen är verkligen inte komplett utan dessa! De är superenkla att göra och mycket billigare än att köpa i butik där de faktiskt kan vara rätt så dyra. Jag gjorde mina i knäckformar men det går lika bra att göra i en 
Ingredienser
100 g flagad och skållad mandel
125 g kvalitetschoklad (jag brukar ha mörk men det går säkert lika bra med ljus)
250 g nougat
Gör så här:
Ställ ut knäckformar i en form eller klä en form med bakplåtspapper. Rosta mandel i en torr stekpanna tills den fått en gyllenbrun yta och låt svalna. Smält chokladen och nougaten i vattenbad eller i micron (vilket jag föredrar). Om du kör den i micron, rör inte för mycket för då kan chokladen stelna och kör på medelvärme så du kan ha koll på smältningen. Blanda och rör ned mandeln. Klicka ut smeten i knäckformarna med två teskedar eller häll upp i formen. Ställ den så den stelnar och skär sedan upp i bitar. Jag vet inte hur man ska förvara den men jag brukar ha den i kylskåpet./\/\
Bakning - Godis - Hasselnötter - Jul - Julgodis - Nötter - Onyttigheter - Peanut butter cups - Recept - Wiener nougat