Gammelfarmor Elsas bästa havrekakor

 
Jag lovade ju att jag skulle lägga ut ett recept på havrekakor. Dessa havrekakor har varit ett stående inslag på julen hos oss så länge jag kan komma ihåg. När jag var yngre tyckte jag att de var för torra men nu sen jag blivit äldre har jag insett hur smarrigt det är. Godast är de att äta med en skiva julskinka som precis kommit ut ur ugnen med lite senap på. Annars är även ost och senap en favorit! Receptet kommer ifrån min gammelfarmor Elsa som alltid bakade dessa. Under julen pratade vi en del om dessa kakor och min moster berättade att Elsa hade ett speciellt lock som troligtvis suttit på en gammal kaffepanna som hon använde som mått för att ge dem sin perfekta storlek. Måttet försvann men det hade varit så kul att få ta över måttet och föra traditionen vidare. Nu får receptet i alla fall leva vidare.
Gammelfarmor Elsas bästa havrekakor
Dessa kallas ofta också för kavrekex men de är mer som kakor eftersom dessa görs lite tjockare och blir härligt sega och matigare än kex! Det här receptet innehåller lite höftningar så man får baka dessa med extra mycket kärlek och hålla lite koll på dem så de blir bra både i konsistens och gräddning.
Ingredienser
1 kg havregryn
1 msk socker
300-400g smält smör
1 L mjölk
6 tsk hjorthornssalt
vetemjöl till lagom konsistens (jag mätte inte men uppskattar ca 4 dl)
en nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla ingredienser utom vetemjölet i en bunke. Rör i mjöl till bra konsistens. Jag hade i tills den precis höll ihop utan att kladda. Mjöla bakbordet lätt och kavla ut degen till önskad tjocklek (använd en kruskavel för att få den fina ytan), ca 1 cm skulle jag uppskatta att mina var. Stansa ut kakorna i önskad storlek, jag tog en lattemugg från IKEA. Grädda tills de fått fin färg (12-15 minuter tror jag att mina tog).
Missade du inlägget om mina tre bästa julgodisar kan du läsa det här!
/\/\
Bakning - Havrekakor - Kex - Matbröd - Recept