Julgodis x3: Peanut butter cups, Hasselnötspraliner och Wienernougat

Det blev en liten bloggpaus när jag var iväg och firade jul vilket resulterade i att jag totalt glömde bort att visa er allt mitt smarriga julgodis som jag gjorde innan jag åkte! Jag är en riktig sockerråtta så godis, framförallt choklad, är en stor del av min kostcirkel under julhelgen. Framförallt brukar jag baka chokladpralinder men det brukar också bli en del biscotti och godis. I år blev det till att baka tre sorters julgodis och, ett måste på julbordet, nämligen Havrekakor (kommer i ett senare inlägg)! Jag hade tänkt släpa med mig det som blev över hem igen men i min magsjukeyra glömde jag dem hos mina svärisar.. Kanske var lika bra med tanke på hur mycket godis Peter fick i julkapp. Här får ni recepten på mina godingar som såklart är precis lika goda året om!
Peanut butter cups
Originalreceptet är från Fredriks fika hos Hembakat.
Ingredienser:
400 g mörk choklad (jag använde 55%)
1 dl naturellt jordnötssmör
2 msk rumsvarmt smör
1 dl florsocker
Gör så här
1. Ställ 12 stycken muffinsformar i en muffinsplåt. (Jag tog mindre formar eftersom jag tycker att det räcker med en mellan size)
2. Smält hälften av chokladen och fördela i formarna.
3. När du fördelat chokladen så slår du plåten i bordet så att chokladen fördelas jämt över botten. Ställ i frysen några minuter så stelnar den fort.
4. Vispa jordnötssmör, smör och florsocker till en jämn massa. Fördela i varje form och platta till så jämnt det bara går.
5. Smält resten av chokladen och fördela i varje form, slå formen i bordet igen för att få en jämn och fin fördelning.
6. Låt stelna i kylen. Förvara dem i kylen i en lufttät burk.
Hasselnötspraliner
Busenkelt att göra och passar bra till oss som saknar tvillingnöten i Aladdin asken. 
Ingredienser
30-40 st hasselnötter
200 g kvalitetschoklad (jag brukar ha mörk men det går säkert lika bra med ljus)
Gör så här:
Ta fram en pralinform och ha i önskat antal hasselnötter i formen (jag tog en i de små och två i de stora). Smält sedan chokladen i ett vattenbad eller i micron. När chokladen smällt häll den i formarna och låt stelna.
Wienernougat
Mitt allra bästa julgodis alla kategorier. Julen är verkligen inte komplett utan dessa! De är superenkla att göra och mycket billigare än att köpa i butik där de faktiskt kan vara rätt så dyra. Jag gjorde mina i knäckformar men det går lika bra att göra i en 
Ingredienser
100 g flagad och skållad mandel
125 g kvalitetschoklad (jag brukar ha mörk men det går säkert lika bra med ljus)
250 g nougat
Gör så här:
Ställ ut knäckformar i en form eller klä en form med bakplåtspapper. Rosta mandel i en torr stekpanna tills den fått en gyllenbrun yta och låt svalna. Smält chokladen och nougaten i vattenbad eller i micron (vilket jag föredrar). Om du kör den i micron, rör inte för mycket för då kan chokladen stelna och kör på medelvärme så du kan ha koll på smältningen. Blanda och rör ned mandeln. Klicka ut smeten i knäckformarna med två teskedar eller häll upp i formen. Ställ den så den stelnar och skär sedan upp i bitar. Jag vet inte hur man ska förvara den men jag brukar ha den i kylskåpet./\/\
Bakning - Godis - Hasselnötter - Jul - Julgodis - Nötter - Onyttigheter - Peanut butter cups - Recept - Wiener nougat