Förkylning på väg?

Ju längre den här dagen går desto mer tror jag att jag håller på att bli sjuk. När jag vaknade i morse kände jag mig slö och trött men jag trodde bara att jag var morgontrött. Men efter att ha jobbat hemifrån hela dagen och kände mig allt varmare insåg jag att jag inte skulle orka åka på mitt styrelsemöte på universitetet. Ett flertal koppar te och vatten senare känner jag mig inge bättre. Jag har inte tid att bli sjuk och Peter kommer äntligen hem imorgon så det är verkligen dålig timeing. Nu hoppas jag att starkvinsglögg kan vara räddningen. Än är det många timmar kvar tills jag ska till jobbet så det kanske hinner bli bättre!

/\/\

Förkyld - Glögg

En sprängfylld vår

Till skillnad från när man pluggar på ett program på universitetet, måste man som doktorand planera sin utbildning individuellt. Det finns en allmän studieplan som man behöver uppfylla och det gör man genom att göra en Individuell studieplan (ISP). Det är många saker som ska planeras in som kurser, undervisning (eller institutionstjänst som det så fint heter), forskning, forskningsseminarier och konferenser och samverkans aktiviteter. Eftersom det är tre år till licentiatexamen så gäller det att planera de åren ordentligt så man hinner klart i tid.
Igår var det dags för mig att ha möte med min huvudhandledare. Vi planerade för våren och sommaren och det är verkligen en hel del som ska hinnas med under den tiden. Undervisningen får bara ta 20% av min tjänst och resten ska gå till mina forskarstudier. I undervisningsväg ska jag vara med i tre kurser under våren. Jag ska vara coach åt några grupper i vår Six Sigma kurs, hålla labbar och rätta inlämningar i en svensk Kvalitetsledningskurs och vara lektionshandledare och rättare i Statistisk kvalitetsstyrningskursen. De två sista kurserna var jag även med i förra året så de har jag lite koll på. Six sigma blir en ny spännande utmaning.
I forskningsväg väntar vi fortfarande på pengar men vi har idéer på vad vi vill göra. Tills dess vi inte skriva så mycket men jag har fått en uppgift att läsa på om ett av våra potentiella forskningsområden. Däremot bestämde vi att jag ska försöka få ihop ett förslag på vad min avhandling ska handla om och presentera i februari. Än så länge har jag ingen aning så nu måste jag gnugga geniknölarna ordentligt, haha. Jag ska också läsa tre kurser under våren, i forsknings etik, kvantitativa metoder och vetenskaplig metod.
Vi planerade också in att jag ska skriva två abstract som ska skickas in till två konferenser som går under juli och augusti. För att få delta vid konferenser måste man presentera artiklar så kommer man inte med så får man inte åka. På Euroma som är i juli är det få doktorander som kommer med, så det gäller att satsa hårt om man ska få följa med. Så under våren behöver jag skriva två artiklar. En av dem ska jag basera på mitt exjobb och en ska vara helt ny forskning så det gäller att ligga i.
Man kan säga att att-göra-listan blev väldigt mycket längre efter det här mötet. Just nu känns det lite överväldigande men jag ska försöka skriva ner allt och planera in tid för de olika momenten.
/\/\
Doktorand - Doktorandkurs - Forskning - ISP - Jobb - Karriär - Kurser - Undervisning - Universitetet

8 tips för att jobba effektivt hemifrån

De senaste veckorna har jag jobbat en hel del hemifrån. Jag tycker att är så mycket lättare att sitta hemma just när det kommer till att få saker gjorda. Det är ingen som ställer frågor, vill prata skit eller kommer och vill ha spontana möten. För mig är dessa små avbrott jobbiga för ofta tappar jag tråden och har svårt att hitta tillbaka. Jag behöver sitta och jobba koncentrerat när det kommer till att läsa eller skriva texter och sen ta naturliga avbrott när det passar i mitt arbete. Innan jag började jobba satt jag också mycket hemma och pluggade så jag har mycket erfarenhet av att jobba hemifrån. Därför tänkte jag dela med mig av 8 tips för att jobba mer effektivt hemifrån.
Förberedelser:
 • Gör en "Att göra lista" innan du börjar. Lista i vilken ordning saker ska göras och försök göra en rimlig lista på som inte innhåller moment som tar längre tid på dig än du ska jobba. Om du ska göra en uppgift som tar mycket tid, sätt upp ett mål för hur långt du ska hinna eller hur många ord du ska skriva.
Ta bort alla störmoment som mobil, tv, internet och surfplatta. Det går att blockera internetsidor om man inte kan hålla sig borta men behöver internet för att jobba.
• Bestäm dig för hur du ska hantera mail som kommer medans du jobbar. Får du kolla mailen eller inte? Jag brukar stänga ner den när jag jobbar och titta innan varje nytt pass börjar för att inte titta hela tiden.
• Bestäm dig för när du ska ta paus, hur länge och när arbetsdagen är slut innan du börjar jobba. Jag brukar ha 20 minuter på förmiddagen vid halv 10-10 och 30 minuter på eftermiddagen vid kl 14-14:30. Sen 45-60 minuters lunch. Med fasta tider vet du hela tiden när nästa paus kommer. Ställ en timer så slipper du titta på klockan hela tiden.
• Se till att ha allt du behöver inom räckhåll när du startar som kaffe, vatten, penna, frukt, block eller vad det nu kan vara. Varje gång du reser dig finns risken att du blir distraherad och tappar fokus.
• Sitt på ett bekvämt och ostört ställe så det inte finns någon ursäkt för att inte jobba.
Under tiden:
• Vid varje paus kan du reflektera över hur det gått under senaste passet. Var ärlig mot dig själv och om du behöver, gör nödvändiga förändringar. Kanske är det dags att åka till jobbet om du inte får något gjort hemma.
• Blir du lätt distraherad kanske det inte fungerar att ha så långt mellan pauserna. Då kan du testa Pomodoro. Då jobbar man intensivt under ca 25 minuter och får sedan 5 minuters rast. 
Hoppas dessa kan vara till någon hjälp och lycka till!
/\/\
Balans - Effektivitet - Hemmakontor - Jobb - Jobb tips - Jobba hemma - Karriär - Tips

Kaffe med skummad mjölk och kardemumma

Det härliga med dessa lite kallare månader tycker jag är att man ständigt är sugen på något varmt att dricka. Innan jag träffade Peter ogillade jag te och drack knappt kaffe alls. Det ändrades snabbt eftersom den här killen kan dricka 4-5 koppar både te och kaffe om dagen. Nu älskar jag båda sorter och kan inte tänka mig att vara utan dessa magiska drycker. Jag är som tur är inte koffeinberoende och när Peter är borta blir det mycket mindre av båda sorterna. Te dricker jag framförallt på morgonen och på de kvällar när jag vill mysa lite extra. Kaffe blir det nästan bara på jobbet, men inte lika ofta när jag jobbar hemifrån.
Idag unnade jag mig att göra ett stort glas kaffe med skummad mjölk och kardemumma! Med kardemumman får man en ljuvligt julig stämning och det doftar gott i hela köket.
Det är lätt som en plätt att göra och det enda man behöver göra är att ha i ungefär 1 tesked grovmalen kardemumma eller grovt mortlade hela kardemummafrön i kaffebryggaren tillsammans med kaffepulvret. Mjölken värmer man, utan att den kokar, och sedan vispar man mjölken lagom skummig och häller i kaffet. Om man vill kan man även ha på lite råsocker och malen kardemumma på toppen. Sen är det klart att avnjutas!
Super duper mumsigt!
/\/\
Jul - Kaffe - Kardemumma