8 tips för att jobba effektivt hemifrån

De senaste veckorna har jag jobbat en hel del hemifrån. Jag tycker att är så mycket lättare att sitta hemma just när det kommer till att få saker gjorda. Det är ingen som ställer frågor, vill prata skit eller kommer och vill ha spontana möten. För mig är dessa små avbrott jobbiga för ofta tappar jag tråden och har svårt att hitta tillbaka. Jag behöver sitta och jobba koncentrerat när det kommer till att läsa eller skriva texter och sen ta naturliga avbrott när det passar i mitt arbete. Innan jag började jobba satt jag också mycket hemma och pluggade så jag har mycket erfarenhet av att jobba hemifrån. Därför tänkte jag dela med mig av 8 tips för att jobba mer effektivt hemifrån.
Förberedelser:
 • Gör en "Att göra lista" innan du börjar. Lista i vilken ordning saker ska göras och försök göra en rimlig lista på som inte innhåller moment som tar längre tid på dig än du ska jobba. Om du ska göra en uppgift som tar mycket tid, sätt upp ett mål för hur långt du ska hinna eller hur många ord du ska skriva.
Ta bort alla störmoment som mobil, tv, internet och surfplatta. Det går att blockera internetsidor om man inte kan hålla sig borta men behöver internet för att jobba.
• Bestäm dig för hur du ska hantera mail som kommer medans du jobbar. Får du kolla mailen eller inte? Jag brukar stänga ner den när jag jobbar och titta innan varje nytt pass börjar för att inte titta hela tiden.
• Bestäm dig för när du ska ta paus, hur länge och när arbetsdagen är slut innan du börjar jobba. Jag brukar ha 20 minuter på förmiddagen vid halv 10-10 och 30 minuter på eftermiddagen vid kl 14-14:30. Sen 45-60 minuters lunch. Med fasta tider vet du hela tiden när nästa paus kommer. Ställ en timer så slipper du titta på klockan hela tiden.
• Se till att ha allt du behöver inom räckhåll när du startar som kaffe, vatten, penna, frukt, block eller vad det nu kan vara. Varje gång du reser dig finns risken att du blir distraherad och tappar fokus.
• Sitt på ett bekvämt och ostört ställe så det inte finns någon ursäkt för att inte jobba.
Under tiden:
• Vid varje paus kan du reflektera över hur det gått under senaste passet. Var ärlig mot dig själv och om du behöver, gör nödvändiga förändringar. Kanske är det dags att åka till jobbet om du inte får något gjort hemma.
• Blir du lätt distraherad kanske det inte fungerar att ha så långt mellan pauserna. Då kan du testa Pomodoro. Då jobbar man intensivt under ca 25 minuter och får sedan 5 minuters rast. 
Hoppas dessa kan vara till någon hjälp och lycka till!
/\/\
Balans - Effektivitet - Hemmakontor - Jobb - Jobb tips - Jobba hemma - Karriär - Tips