Methotrexate mot psoriasis

Innan du börjar läsa vill jag bara säga att detta inte är någon rekommendation om att använda läkemedel mot psoriasis. Inlägget innehåller mina erfarenheter och eftersom jag inte har någon medicinsk bakgrund har jag inga belägg för att detta skulle gälla för andra. Medicineringen sker under kontroll och inrådan av läkare.

Igår var första gången jag tog Methotrexate (som jag tidigare nämnt är ett cellgift som man i låga doser kan ge till personer med psoriasis). Jag var lite nervös inför att ta dem eftersom man aldrig vet hur man kommer att reagera på medicinen. Innan jag ens övervägde det läste jag i den broschyr jag fått av min hudläkare, på FASS, psoriasisförbundet och bloggar om psoriasis för att kolla upp vad det skulle innebära. Eftersom det var en välbeprövad metod med förhållandevis goda resultat så kände jag mig säkrare på att jag ville testa. Jag pratade med personer i min närhet som äter medicinen som berättade att biverkningarna framförallt är illamående, förstoppning och nedsatt immunförsvar. Jag fick tipset att ta dem på kvällen och gärna på helgen eftersom det finns risk att man mår rätt dåligt efter att ha tagit dem. Nu är min dos ganska låg så biverkningarna borde inte bli så stora, men man vet ju såklart aldrig hur kroppen reagerar. (Jag har blivit ordinerad dosen 10mg i veckan och 2 tabletter med folsyra av min hudläkare.)

Utvärderingen efter att ha tagit första dosen är att jag mår bra! Jag tog tabletterna tillsammans med ett glas vatten precis innan jag och lade mig igår. Idag mår jag pyttelite illa som jag knappt vet om det beror på medicinen, hunger eller något annat. Men annars märker jag inget alls. Superskönt och jag hoppas verkligen att det fortsätter så! Idag och imorgon ska jag ta mina folsyra tabletter (som jag fått av min räddare i nöden- Sabina. Eftersom jag såklart glömde köpa det)

På måndag har jag tid för provtagning hos kliniken och då får vi se hur mina välden ser ut, förhoppningsvis tar inte kroppen allt för mycket stryk av behandlingen.

/\/\
Läkemedel - Methotrexate - Personligt - Psoriasis - Sjukdom - Vardag