Invited speaker

Igår gjorde jag min första forskningspresentation som Invites speaker. Jäklar vad nervös jag var men det var väldigt kul. Jag skulle prata om Standardiserade vårdförlopp för ett företagsnätverk som jobbar med säkerhetskritisk verksamhet. Det är tacksamt att prata om sjukvård och cancer för det engagerar verkligen så efter min halvtimmeslånga presentation blev det också en halvtimme diskussion. Jag börjar bli mer och mer bekväm med att presentera nu vilket är en stor framgång om man jämför med de jag grät mig igenom på gymnasiet. Tänk om mitt 16 åriga jag kunde se detta. Övning ger färdighet! Jag och mina klyschor... I det här fallet är det i alla fall verkligen så. Man ska utsätta sig för det som är läskigt så man kan övervinna den. Jag vi blev så glad när min kollega som bjudit in mig gav mig beröm och sa att få doktorander kan hålla så bra presentationer så här tidigt. Jäklar vad stolt jag blev över mig själv. Beröm är verkligen nått att ta vara på! 
/\/\
Cancervården - Doktorand - Forskning - Nätverk - Presentation - SVF - Universitetet

Årsmöte som bringar fram minnen

Jag fick känna mig som en riktigt student idag när jag gick på LiUs doktorandsektions årsmöte. Sedan jag slutade plugga min master så har jag inte engagerat mig någonting men idag var det dags igen. Det är så kul att sitta på sådana här möten med andra engagerade nördar. All formalia är ju rätt tråkig men det var kul att få se vilka som blev invalda i nästa års sektionsstyrelse. Extra plus att själv inte behöva vara med, hehe. Just nu pallar jag inte att anordna fester och engagera studenter. För mig känns SFK styrelsen mer givande. Vi fick också en genomgång av studentkårerna. Snacka om att jag fick flashbackse till när jag själv var och presenterade på sådana här möten. Att sitta och ändra formuleringar i sektionens stadgar på sittande möte frambringade också en massa minnen från sektionstiden och kårtiden. Tänk vad många timmar jag hat spenderat med att skriva verksamhetsberättelser, stadgar och riktlinjer till långt in på natten. 
Även om jag inte gick med i styrelsen kunde jag inte låta bli att hoppa in på två vakanta platser i universitetsgrupper. Jag har alltid varit svag för representation och att få vara med och veta vad som händer runt omkring mig. Nu ska jag sitta med som suppleant i LiTH-styrelsen alltså de som bestämmer på tekniska fakulteten där jag satt med under mitt LinTek år. Jag ska även sitta med i Forskarutbildningsnämnden som jobbar med doktorandutbildningen på tekniska fakulteten. Spännande och kul att få komma in i engagemangssvängen igen.
När Jodel blir en källa, haha..
/\/\
Doktorand - Engagemang - LiU-Phd - Möte - Nätverk - Universitetet

10 intressanta fakta från Cancerfondsrapporten 2017

En av de stora fördelarna med mitt jobb är att jag får läsa en massa intressanta rapporter, på arbetstid med lön. Helt magiskt för någon som tidigare läst allt på sin fritid. Nu när jag är i full gång med att skriva min konferensartikel behövde jag lite dagsfärsk data på svensk cancervård. Efter exjobbet vet jag precis vart jag ska leta för dågick jag igenom flertalet Cancerfondsrapporter. Uppenbart så är det Cancerfonden som ligger bakom dessa rapporter som är sprängfyllda med matnyttig och lättilgänglig information om cancer.
Cancerfonden startades 1951 och drivs helt ideellt utan statlig finansiering och jobbar aktivt med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete. De är en insamlingsorganisation som kämpar för att förbättra cancervården med syftet att fler ska överleva en cancerdiagnos. Det är beundransvärt med alla dessa ideella fonder och förbund som kämpar för att förbättra vården tycker jag. Jag har länge funderat på att börja skänka pengar till både cancerfonden och psoriasisförbundet. Kanske det är dags att göra det nu när jag faktiskt inte lever på lånade pengar. 
Nu i april så kom Cancerfondsrapporten för 2017 ut och jag tänkte dela med mig av lite fakta om cancer som finns att läsa i rapporten.
  • I Cancerregistret (Sverige) år 2015 fanns 65 008 st "nya" cancerfall (tumörer) hos 61 100 personer och 22422 personer dog av cancersjukdom. Ca 50 000 personer diagnostiserades med cancer första gången.
  • Cancer är vanligare hos män än hos kvinnor.
  • År 2037 beräknas antalet nya cancerfall vara ca 100 000 per år.
  • Med förändrad livsstil som att sluta röka, äta bättre, sola mindre och motionera mer tror man att en tredjedel av cancerdiganoserna skulle kunna förebyggas.
  • Prostatacancer, bröstcancer och hudcancer är de vanligaste cancerdiagnoserna. Insjuknandet i hudcancer, bröstcancer och lungcancer ökar mest.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken för personer yngre än 80 år.
  • Lungcancer är den mest dödliga cancersjukdomen då de flesta cancerfall upptäcks för sent. Vanliga symptom är hosta, trötthet, andfåddhet, orkeslöshet och smärta i bröstkorgen.
  • Överlevnaden efter att ha drabbats av cancer är efter 5 år 71% för kvinnor 72,5% för män, efter 10 år 65,7% respektive 65,2%.
  • Generellt skiljer sig livslängd och hälsa mellan socioekonomiska grupper i Sverige. Tillhör man de grupper som har låg inkomst- och utbildning är hälsan sämre och man lever kortare. I denna grupp är även rökning vanligare varför denna grupp är överrepresenterad och risken är dubbelt så stor att drabbas av lungcancer. Även tjock- och ändtarmscancer hos män och tjocktarmscancer hos kvinnor är vanligare i denna grupp. För högutbildade är det istället vanligare att drabbas av prostatacancer, hudcancer och bröstcancer.
  • En sak man kanske inte tänker på är de bieffekter man kan få efter cancerbehandling. Vanliga bieffekter är hormonrubbningar efter användning av könshormonsblockerande preparat, urin- och avföringsinkontinens vid behandling i nedre bäckenregionen, tarmvred vid behandling i buken, infertilitet och utmattning.
[KÄLLA: Tabell från Cancerfondsrapporten 2017 s.13]
Hela Cancerfondsrapporten för 2017 finns att läsa här.
/\/\
Cancerfonden - Cancervården - Doktorand - Forskning - Universitetet

När han är hemma

Jag började skriva ett inlägg om cancerforskning som jag tänkt dela med mig av idag. Men eftersom det var härligare att titta på Gift vid första ögonkastet gosa med min älskling som kom hem i förmiddags blev jag visst inte klar. Ni får helt enkelt det inlägget imorgon istället. 
Tänk så härligt det kan vara att få hem sin partner. Det känns som en helt annan lägenhet när han är hemma. Älskar att sitta i soffan och dricka kvällskaffe ihop, prata om allt han missat när han varit borta och planera de kommande veckorna. Vi har så mycket kul att se fram emot. Det bästa är att han ska vara hemma nästan en månad nu. Woho!!
Hoppas ni också haft en mysig kväll!
Tänk att vi hängt ihop sen 2005! Svårt att förstå hur snabbt åren gått. 
/\/\
Personligt - Sambo - Samboliv