Vad innebär det att vara doktorand?

Ja, vad gör egentligen en doktorand? Enkelt sagt så innebär det att man fortsätter att studera efter sin masterutbildning och går en forskarutbildning som vanligtvis är 4-5 år. Va, ska man plugga 5 år till?! Vänta STOPP, sluta inte läsa än, snälla?! Jag ska förklara varför du VILL fortsätta plugga efter dina första 5 år på universitetet! Jag har tidigare skrivit ett inlägg om varför jag ville bli doktorand från första början, men det här handlar mer om hur det faktiskt är nu när jag har hållit på i snart sex månader(!!). Alltså jag fick PÅ RIKTIGT en chock när jag insåg att det redan gått nästan ett halvår, holy moly!
Om jag ska vara ärlig tror jag att vara doktorand är som vilket jobb som helst. Du har ditt kontor och skrivbord som du sitter vid varje dag. Man har sin avdelning med kollegor som man jobbar med och man äter lunch och fikar i fikarummet. Japp, så är det faktiskt. Vi är som vilken arbetsplats som helst, i alla fall på utsidan. Det är inte det som gör det här jobbet speciellt.
Det första man måste veta är att plugga på forskarutbildningsnivå är INTE som att plugga på universitetet. Visst läser man kurser, går på föreläsningar och seminarier men det är inte alls på samma nivå som tidigare. Allt man pluggar nu är för att specialisera sig och man läser bara kurser som intresserar en själv och som är användbara i sin forskning. Känslan att veta att jag har nytta av det jag läser är mycket mer motiverande än att plugga för att få en examen. Nu handlar det mer om min personliga utveckling än att få bra betyg eller ett examensbevis. Uppgifterna i kurserna är ofta anpassade för att man ska kunna skriva om sitt eget område, reflektera eller få feedback på sitt projekt. Väldigt utvecklande!
Det jag även gillar är kreativiteten, få reflektera, utmana mig själv, ha varierade arbetsdagar och få chansen att bli expert inom ett område som jag verkligen är intresserad av. Kreativitet är något som jag får utöva varje dag. Om det så handlar om hur jag ska vara i en undervisningssituation, sätta ihop en presentation till ett möte, komma på nya idéer till min forskning eller vara med och utveckla en kurs. Det är så kul att få komma på nya idéer och utveckla mig själv i olika situationer. Reflektion är något som är viktigt för mig i alla situationer. Jag tror jag har min moster att tacka för det, för hon har alltid frågat Hur tänker du nu? och Varför säger du så? När jag var yngre avskydde jag det, nu är reflektionen min bästa vän. Reflektion och eftertanke är en stor del i hur jag jobbar och tar mig an nya saker. När det handlar om att utmana mig själv så säger jag bara scenskräck och introvert. Inte två drag jag säger passar för att vara lärare, träffa studenter, hålla föredrag, nätverka osv, men jäklar vad mycket bättre jag blir. Man ska utsätta sig för det man är rädd för sägs det ju.
Vid det här laget har ni förstått att nästan varje dag innebär nya arbetsuppgifter. Som doktorand ska man bolla forskning, skriva artiklar, skriva avhandling, vara lärare, läsa kurser, nätverka och engagera sig i universitetsfrågor. Det är mycket att hålla koll på och det gäller att kunna prioritera och gilla att hoppa från ett projekt till ett annat. Men det bästa av allt är nog ändå spetskunskapen man får inom sitt område. Jag visste ingenting om cancervården när jag började och framförallt inte standardiserade vårdförlopp. Efter att nu ha forskat om detta i ett år är jag en av de med mest erfarenhet inom forskningsområdet i Sverige. Visst är det är ett nytt område och det är inte så många som forskar om detta än men ändå. Att kunna diskutera ämnet med personer på sjukhusen runt om i landet, ansvariga på t ex Socialstyrelsen och andra forskare känns så himla häftigt. Jag lär mig om medicin, som cancerdiagnoser och organisation inom sjukvården samtidigt som jag lär mig mer om kvalitetsarbete och verksamhetsutveckling. Det är så sjukt spännande och varje dag ser jag fram emot att få läsa artiklar om medicinska prioriteringar, symptom och effektivisering inom sjukvården.
Låter inte allt detta härligt?! Om du tycker det tror jag att doktorand definitivt är något för dig!
Jag kan inte avsluta denna beskrivning utan att också säga att doktorerandet innehåller en hel del läsning och skrivning. Det är två viktiga beståndsdelar som man definitivt måste komma ihåg. Gillar man inte dessa två kan det vara jobbigt eftersom det inte går att komma undan. Men gillar man det andra tillräckligt kanske man kan stå ut med det, alla har vi något på jobbet man måste lida sig igenom. Am I right?!
Om du vill veta mer om hur det är att vara doktorand har jag även sammanställt lite mer konkret information.
Antagning: För att bli antagen behöver man söka en doktorandtjänst som utlyses som ett vanligt jobb. Det brukar finnas specifika kriterier som man ska uppfylla. Grundläggande behörigheten är en högskoleutbildning om minst 240hp (minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller motsvarande kunskaper inom huvudområdet). Man ansöker oftast direkt till ett specifikt projekt där man också behöver ha rätt profil för att bli antagen. För mig är det Industriell ekonomi (allmän studieplan) som är mitt huvudområde med Kvalitetsteknik som inriktning, projektet handlade sedan om standardiserade vårdförlopp som krävde erfarenhet av vårdforskning och gärna forskning om SVF. Man behöver inte ansöka om forskningsanslag själv utan det burkar universitetet, eller eventuellt ett företag om man är industridoktorand, ordna. 
Tekniska huvudområden på LiU är: Biologi, datalogi, design, elektro- och systemteknik, hållbara system, industriell ekonomi, infrainformatik, kemi, maskinteknik, matematiska vetenskaper, materialvetenskap, medicinteknisk vetenskap, teori och modellering inom naturvetenskap, tillämpad fysik, visualisering och medieteknik
Arbetsuppgifter: Som doktorand är det själva forskarutbildningen som är fokus (ca 80%), alltså att läsa kurser för att fördjupa sig inom sitt område och forskningsmetodik och skriva sin avhandling. I forskarutbildningen ingår vid licentiatexamen minst 30 hp kurser och minst 60 poäng avhandling och för doktor minst 60 hp kurser och minst 120 poäng avhandling. I sin utbildning får man en huvudhandledare och en eller flera bihandledare som stöttar en igenom sin utbildning. Ofta är det också huvudhandledarens projekt som man tillhör. Resterande 20% går till institutionstjänstgöring vilket innefattar utbildning, forskning och administration. För mig handlar det framförallt om att vara med i grundutbildningen och vara kursassistent och handledare för projekt och examensarbeten.
Anställningen: Det varierar om man blir antagen direkt till doktor eller först gör en licentiat. Min "anställning" är till licentiat som är ca 50% av 5 år (som omfattar 120hp medans en doktor omfattar 240hp). Det är alltså ett mellansteg innan doktor som är tradition hos många forskningsområden att göra. Efter avslutad licentiatexamen kan jag få förlängt till doktor så länge det finns forskningsanslag (forskningspengar). Anställningen gäller sedan ett år i taget och förnyas med ett eller två år. Det är så det är och jag har inte hört talas om någon som inte fått förlängt än. Doktorandutbildningen får sedan max ta åtta år att slutföra fast den aktiva tiden får inte överstiga tror det är vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år (eller två år för licentiatexamen).
Lön: En sak som man ofta får höra är att det är dålig lön som doktorand. Lön är alltid en klurig fråga och jag förstår att man som färdig nyutexad student är hungrig på pengar efter att ha levt på CSN i flera år. Som jag förstått beror lönen mycket på vart man blir anställd och den skiljer sig både mellan universiteten och enskilda institutioner. Hos oss på IEI på LiU är ingångslönen 28 000kr för doktorander enligt den fasta lönestegen. Helt klart en skälig lön för en civilingenjör tycker jag.
Avslutande: Det sista man gör är att disputera och då håller man själv en presentation av sin avhandling och får försvara den inför en opponent. Blir man godkänd får man sin examen!
Universitets- och högskolerådets hemsida för studerande Studera.nu har en massa mer information om att doktorera.
Andra LiU-doktoranders tankar om hur det är att vara doktorand.
Saknar du någon information så säg gärna till så svarar jag på dina frågor!
Jag har även skrivit ett inlägg om Vad gör en forskningsassistent?
/\/\
Doktorand - Doktorandkurs - Forskning - Jobb - Karriär - Kreativitet - Kurs - Kurser - Kvalitet - Kvalitetsutveckling - Nätverk - Söka jobb - Undervisning - Universitetet
Josefine

Funderat ett tag på om jag kanske ska doktorera, det verkar spännande men har inte helt haft koll på vad det går ut på. Nu är det ju två år till innan jag ens har civilingenjörsexamen, men ändå. Kul att läsa om, det verkar jättekul!

Svar: Vad kul att höra! Det är definitivt ingen nackdel att tidigt ha ett intresse för att doktorera, då är det lättare att fokusera på vilka ämnen man gillar och vill fördjupa sig i redan under studierna. Om du har möjlighet är det alltid bra att försöka få ett exjobb inom samma område och berätta för personer inom området på ditt universitet att du är intresserad av en doktorandtjänst. Det var så jag fick min :) Det är verkligen fantastiskt kul och gillar man att ha en utvecklingskurva som går rakt upp är detta definitivt något att satsa på. Lycka till!
Magda Smeds

Josefine

Tack så hemskt mycket för alla tips, blev jätteglad! Ska definitivt ha detta i bakhuvudet :D

Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Kul att läsa om hur det är! Spännande och informativ läsning :D
Riktigt kul att det är vid LiU också, där jag pluggade förut :)

Svar: Vad kul att höra att du gillade inlägget! Jag tycker att det är ett väldigt roligt jobb så det är kul att få dela med mig om mitt yrke :) LiU-power! ;)
Magda Smeds