The Handmaid's Tale. En skildring av ett samhälle i desperation.

En stor fördel med att vara ensam en vecka är alla serier jag hinner titta på. Min fritid består just nu av serier och böcker. Förra veckan tittade jag klart på Westworld och Girls. Kan erkänna att det blev MÅNGA timmar framför TVn.. Många skulle nog ha problem med att sitta inne och bara titta på TV hela kvällarna men jag älskar det. För ett par månader sedan ko jag och mina bästisar in på just ämnet att våga stå för att allt man vill göra är att titta på serier. Det blev extra tydligt då att jag är väldigt tillfreds med att känna så, att jag får låta mitt intresse ta sin plats och inte tvinga mig själv att göra andra mer "aktiva" aktiviteter eller titta på mer sofistikerade program. Det är så underbart att få drömma sig bort och det är okej.
Senaste tillskottet i seriehögen är The Handmaid's Tale från 2017. Jag har hört så mycket gott om den serien så den var det självklara valet när det var dags att börja på en ny. Serien baseras på Margaret Atwoods novell med samma namn. Med grund i en framtid där miljökatastrofer och krig härjat har befolkningens möjligheter att föröka sig minskat drastiskt. Kvinnorna kan inte längre bli gravida i samma utsträckning och många män har blivit sterila. En grupp radikala troende rebellerar mot de styrande i USA och tar över stora delar av landet. I det nya området, Gilead, lever de som starkt troende med stränga regler och där bibeln har sista ordet. Kvinnors rättigheter har drastiskt inskränts och deras roll är nu enbart att ta hand familjen. De få kvinnor som fortfarande är fertila tillfångatas och får leva som handmaids (tjänarinnor) åt de förmögna familjerna med främsta uppgift att försöka bli gravida för att återbefolka landet. En av dessa är June, som tillfångatagits och som nu bor hos en av de främsta admiralerna i samhället vars enda önskan är att få återförenas med sin dotter Hannah som tillfångatogs samtidigt som henne. 
Efter att ha sett första avsnittet i fredags var jag illamående. Det är en brutal serie med mycket våld och hjärtskäranade scener. Jag är inte kräsmagad eller lättpåverkad men många av händelserna tog hårt på mig. Vetskapen om att det åtminstone inte är baserat på en verklig historia gör det hela lite lättare att utstå, vilket jag måste påminna mig om, om och om igen. Serien är verkligen ett bevis på exakt hur långt personer är villiga att gå för det de tror på. Till och med de tidigare driftiga och framgångsrika kvinnorna fogar sig gärna för det nya samhället om det tros vara det enda rätta. Men, när det kommer till kritan är vi alla mänskliga och utan att spoila är det nästan ännu värre att se när de lagar som satts upp för att skydda människorna bryts.
Rekommenderar denna serie så starkt! Jag gav den 9 på IMDB i samma klass som Westworld, Sherlock och Tretton skäl varför!
På bilden har June på sig kläderna som alla Handmaids måste bära. [BILDKÄLLA: IMDB]
För fler serietips kolla in min kategori Serie- och youtubetips!
/\/\
Serier - Serietips