Veckans lista v. 34 Westworld, Guggenheim och veckans ros

Den här veckan har gått såå långsamt. Om det beror på att Peter varit borta eller att det bara varit så ändå vet jag inte men jag är glad att det är helg. Imorgon blir det tjejdag med utekväll och på söndag är det ridning! Härliga tider! Tänkte att vi kickar igång helgen med en lista!
Veckans serie: Fick höra av Peters kusin att jag var tvungen att prioritera att titta på serien Westworld från HBO som jag sagt att jag ska titta på i höst. Well Alex, I listened, watched and loved! Eftersom jag varit ensam hemma har jag betat av hela serien den här veckan för jag fastande TOTALT. Det var så sjukt spännande och hälften av tiden förstod jag inte riktigt vart den är på väg men jag ville hela tiden se mer (!!!). Serien var twisted for sure! Det är en stjärnspeckad rollista med t ex Anthony Hopkins och producent/regissör J.J Abrahams (Lost & Star Wars) och Jonathan Nolan (Batman: The Dark Knight/Dark Knight rises & Interstellar). Serien handlar om ett nöjesfält likt svenska High Chaparral, där besökare anländer till en westernpark med robotar som beter sig och ser ut exakt som människor. I många fall är det svårt att avgöra vilka som är robotar och vilka som är människor. Besökarna får delta i olika äventyr som robotarna förprogrammerats med och kan egentligen göra vad de vill med robotarna, till och med döda. Robotarna kan inte skada människorna (tänk Asimov's robotlagar där robotar inte får skada människor).
Emellanåt blir jag förskräckt över hur människor kan agera med bortförklaringen "det är ändå inte på riktigt" där de hejdlöst dödar och sexuellt utnyttjar robotarna. Jag ifrågasätter starkt människors (i det här fallet i första hand mäns) kritiska tänkande i dessa situationer. Tror inte jag kallblodigt skulle kunna skjuta någon även om jag visste att det inte var på riktigt.. Bortsett från dessa moraliska dilemman tycker jag att de utforskar en spännande tanke med nöjesparken och användning av robotar. Hela säsong 1 finns på HBO nordic och jag har även hört att det kommer en säsong 2!
För fler serietips kolla in min kategori Serie- och youtubetips! [Bildkälla: IMDB]
Veckans kulturtips: Kände mig väldigt kulturell när jag såg ett tips i septembernumret av Elle om att besöka utställningen A retrospective av Bill Viola på Guggenheim i Bilbao där vi ju var i somras! Det var kanske inte min favoritutställning men rent estetiskt var den väldigt vacker. Min favorit var en filmvisning av en apa som är instängd i en restaurang i gamla sovjetunionen. Mycket sevärd! Är ni i Bilbao så gå dit och glöm inte att spana in min Bilbaoguide!
[Bildkälla: Elle 2017 septembernumret]
Veckans ros: Likt de flesta dagstidningar finns det en insändarsida där man kan skicka in dagens ros. En helt fantastisk grej som jag knappt kan förstå att den överlever i vårt digitala samhälle. I veckan fick några på vår avdelning veckans ros för en av sina läroböcker! Jag älskar att folk hyllar varandra på detta sätt även inom akademin.
/\/\
Serier - Serietips - Veckans - Veckans tänkvärda