Kvällsläsning med Saga med stort S

En av mina favorit poddar Nördigt har tjatat länge och väl om serien Saga. Ja det är inte en saga, utan den heter Saga [med engelskt uttal]. Fast vid närmare eftertanke kanske det är just en saga fast för vuxna. Jag vet egentligen inte vad som definerar en saga annat än att de är för barn, brukar börja med Det var en gång och handlar om djur, kungligheter och magiska saker. Sidospår men jag måste kolla vad wikipedia har att säga. Ja såklart ingår det ofta också något om moral och ofta finns en sensmoral på slutet. Alla sagor har förstås inte det men jag tycker absolut att Saga räknas som en vuxensaga.
 
Hur som haver. Skaparen bakom serien är ingen mindre än Brian K. Vaughan, som bland annat skapat tv-serien Lost och comicen Paper girls som jag också vill läsa, och konstnär är Fiona Staples som ges ut av Image comics.
 
Än sålänge har jag bara köpt tre volymer, för att testa, men fler ska det bli. Saga är en sci-fi slash fantasy comic starkt influerad av Star Wars.
 
I serien får vi följa Alana, som kommer från Landfall Coalition den största planeten i galaxen,
 
... Marco, som kommer från Wreath planeten Landfalls enda måne,
 
... och deras dotter Hazel som ibland är med och berättar historien.
 
Historien börjar med Hazels födelse. Snabbt står det klart att kärleksparet kommer från två olika sidor av det krig som nu rasar i galaxen. Tillsammans har de gått bakom ryggen på myndigheterna och fösöker nu fly för att skapa sig ett nytt liv tillsammans någon annanstans. På vägen blir de jagade av både bounty hunters och myndigheterna som vill straffa dem för att de flytt.
 
Jag älskar hur serien är målad. Alla karaktärer har något fantasydrag och de flesta är helt nya för mig t ex har en ras en tv som huvud, Marco har horn och Alana har vingar. Jag gillar också hur karaktärerna porträtteras som väldigt mänskliga med lite udda inslag. Spåket är enkelt och väldigt rakfram och det finns en hel del humoristiska inslag exempelvis som i Alanas bild ovan. Den är väldigt vågad och nästan vulgär med mycket naket så den passar definitivt inte alla. Om det jag beskrivit tillsammans med bilderna inte skrämt iväg dig kanske det är en serie för dig. Jag skulle definitivt säga att det är en bra comic för nybörjare som mig då den är lätt att ta till sig och har en relaterbar handling. Ser fram emot att se hur det går för den lilla familjen.
 
/\/\
Boktips - Comic