Nostalgi med En prinsessas dagbok

När jag publicerad listan med 100 böcker att läsa innan du dör fick jag höra av en kompis att:
Mycket har jag läst i mina dagar men dessa har jag faktiskt missat. När jag kom över boken En prinsessas dagbok Tiara och Dr Martens på second hand tänkte jag att nu är det dags att ta sig an den. Filmen har jag sett många gånger sedan den kom ut 2001 men böckerna har jag missat. Jag hade ärligt talat missat att bokserien består av fyra böcker, så jag lär nog låna de sista tre på biblioteket så jag har läst alla. När jag väl läst ut en bok som har en film vill jag gärna se filmen direkt efteråt för att se hur väl de överrensstämmer. Destruktivt beteende eftersom alla vet att filmerna i nästan alla fall är mycket sämre än boken.
Boken är upbyggd som en dagbok där man följer Mia som (spoiler alert) får reda på att hennes pappa är arvtagare till tronen i landet Genovia och att hon därmed är princessa. I första boken får man följa med Mia när hon umgås med sin kompis Lilly och försöker ta sig igenom skolåret utan att någon får veta att hon är prinsessa. Det är egentligen en typisk amerikans high scool drama bok. Författaren har verkligen fångat problematiken kring att vara tonåring, känna sig utanför, vara vegetarian och slåss för sina åsikter samtidigt som man drömmer om att vara Britney Spears. Det sjuka är enda att måna av dessa dilemman finns kvar fortfarande. Viljan om att göra något vettigt i livet men ändå i smyg hoppas att man en dag ska driva en stor blogg..
Båda filmerna finns på viaplay!
Vad ska jag säga om filmen.. Filmen är inte densamma efter att ha läst boken. Mia är minst sagt överdriven och är nästan en parodi på den töntiga och akward high school tjejen. Inte alls lika "vanlig" och desperat att hålla kvar vid sina åsikter som i boken. Jag vet inte om tanken var att modernisera och göra filmen övertydlig men det är intrycket jag får i alla fall. Karaktären Mia hade känts mer realistisk utan den överdrivna klumigheten och tillgjorda sättet. Trots det är det en fin historia. Vem skulle inte vilja vakna en dag och vara princessa?!
99. The Princess Diaries, Meg Cabot
/\/\
Bok - Boktips

Topp 5 filmer med saknade Mikael Nyqvist

Det märktes på sociala medier imorse att en stor profil gått bort. Mikael Nyqvist som startat en lysande karriär i Sverige hade nu krigat sig över Atlanten till Hollywood redo att bli en riktig stjärna. Resan tog slut innan den knappt hunnit börja men för att hedra hans stora skådespeleri tänker jag att vi borde återuppleva hans bästa roller igen. För mig har rollerna som de trasiga männen i behov av stöd och hjälp alltid gripit mig mest. Alla har vi väl lidit tillsammans med pappan Rolf i filmen Tillsammans som längtar efter sina barn och sin fru, men som inte kan hålla ihop sitt liv. Kanske dras jag till dessa roller för att de påminner mig så mycket om en person nära mig. Jag har i alla fall alltid haft en hatkärlek till dessa personer som jag tror gjort mina känslor för denna man ännu större. 
Se, sörj och glädjs! ❤
1. Tillsammans - Svensk klassiker. Som jag ÄLSKAR denna film.
2. Grabben i graven bredvid - Ännu en klassiker. 
3. Millennium 
4. Underbara älskade
5. Min så kallade pappa
(Vägen ut får också en liten shout-out)
Källa: Sonet/Filmbolag
/\/\
Film - Filmtips

Sista jobbrycket innan semestern

Vi får klara oss utan bilder tills jag kommit hem igen. Jag lyckas nätt och jämt ladda upp bilder på instagram men på bloggen verkar det vara kört. Om ni vill hänga med mig under dagarna kan ni spana in magdasmeds på instagram!
Jag har det i alla fall toppen här i stugan. Det händer ju ofta att jag sitter någon annanstans och jobbar istället för min kontorsplats så vad passar väl bättre än att jobba från lusthuset i stugan? Även om vädret inte är helt på min sida så är det varmt och skönt här innan när solen ligger på. Ute blåser det och är stundtals ganska mulet men temperaturen i lusthuset ligger konstant på 25. Så skönt!
Det blir halvfart den här veckan när jag slutför min sista riktiga uppgift innan semestern. Det som återstår är att skriva ett utkast till det kapitel som vi ska skicka till Socialstyrelsen om vår koordinatorenkät. Rapporten publiceras i höst och slutgiltiga versionen ska vara klar i augusti. Efter att jag gjort klart utkastet ska jag göra min presentation till QMOD konferensen i augusti och sen försöka få ihop något till min licentiatavhandling. Härligt att kunna avsluta ostressat innan semestern, det tycker jag att jag har förtjänat!
/\/\
Cancervården - Doktorand - Forskning - Projekt - Sommarstuga - Universitetet

Fem sommarpratare du inte får missa

 
Äntligen är årets sommarpratare igång! Gillar ni sommarpratarna? Jag brukar lyssna varje år fast eftersom jag aldrig brukar sitta still när det är dags så lyssnar jag på podversionen stället. Det är synd att musiken är förkortad men det gör ju egentligen inget. Det är ju trots allt pratet som är det viktigaste. Nyfiken  som jag är gillar jag att få komma nära intressanta personer och verksamheter och få reda på en massa spännande detaljer. Ibland känns det nästan som att man får del av en massa hemligheter som man inte ska få reda på. Vissa är ju så otroligt duktiga på att berätta på ett sätt så det känns som att man har ett förtroligt samtal. Eller iallafall lyssnar på någons monolog. Den där känslan av att känna sig utvald att få ta del av informationen som egentligen finns där för öppen beskådan är nästan min favoritkänsla tror jag. Det känns som att jag är delaktig på något sätt.
Mina topp 5 som jag inte tänker missa 2017 är:
  • Lennart Käll, Svenska spel
  • Fredrik Backman, författare
  • Tarja Halonen, president
  • Ann-Mari Begler, generaldirektör Försäkringskassan
  • Ruben Östlund, regissör
Vilka sommarpratare är ni taggade på?
 
Sommar i P1.
/\/\
Podcast - Podtips - Sommarprat