Nostalgi med En prinsessas dagbok

När jag publicerad listan med 100 böcker att läsa innan du dör fick jag höra av en kompis att:
Mycket har jag läst i mina dagar men dessa har jag faktiskt missat. När jag kom över boken En prinsessas dagbok Tiara och Dr Martens på second hand tänkte jag att nu är det dags att ta sig an den. Filmen har jag sett många gånger sedan den kom ut 2001 men böckerna har jag missat. Jag hade ärligt talat missat att bokserien består av fyra böcker, så jag lär nog låna de sista tre på biblioteket så jag har läst alla. När jag väl läst ut en bok som har en film vill jag gärna se filmen direkt efteråt för att se hur väl de överrensstämmer. Destruktivt beteende eftersom alla vet att filmerna i nästan alla fall är mycket sämre än boken.
Boken är upbyggd som en dagbok där man följer Mia som (spoiler alert) får reda på att hennes pappa är arvtagare till tronen i landet Genovia och att hon därmed är princessa. I första boken får man följa med Mia när hon umgås med sin kompis Lilly och försöker ta sig igenom skolåret utan att någon får veta att hon är prinsessa. Det är egentligen en typisk amerikans high scool drama bok. Författaren har verkligen fångat problematiken kring att vara tonåring, känna sig utanför, vara vegetarian och slåss för sina åsikter samtidigt som man drömmer om att vara Britney Spears. Det sjuka är enda att måna av dessa dilemman finns kvar fortfarande. Viljan om att göra något vettigt i livet men ändå i smyg hoppas att man en dag ska driva en stor blogg..
Båda filmerna finns på viaplay!
Vad ska jag säga om filmen.. Filmen är inte densamma efter att ha läst boken. Mia är minst sagt överdriven och är nästan en parodi på den töntiga och akward high school tjejen. Inte alls lika "vanlig" och desperat att hålla kvar vid sina åsikter som i boken. Jag vet inte om tanken var att modernisera och göra filmen övertydlig men det är intrycket jag får i alla fall. Karaktären Mia hade känts mer realistisk utan den överdrivna klumigheten och tillgjorda sättet. Trots det är det en fin historia. Vem skulle inte vilja vakna en dag och vara princessa?!
99. The Princess Diaries, Meg Cabot
/\/\
Bok - Boktips