Det här förknippar vi med 00-talet

Räck upp en hand alla ni som älskar historieätarna! Lik som merparten av landets befolkning har jag följt säsongerna slaviskt och skrattat och förfasats över de äckligheter som Erik och Lotta har behövt stoppa i sig.
 
Häromdagen fick jag för mig att titta på på det avsnittet som jag tycker är mest fascincerande att se nämligen den tid vi lever i nu, 2000-talet. När livet bara snurrar på är det lätt att glömma bort hur tiden vi lever i nu ser ut. De flesta kan nog gå tillbaka till sin ungdom och med lätthet se vad som präglade den tiden. Som ung på 90-talet var det pojkband, Spice Girls, magtröjor, pokemon, tamagotchi, jazzbyxor, 3310 och cd-freestyles som var inne. Genom att titta på det här avsnittet fås en glimt av vad andra generationer kommer att se när de ser tillbaka på oss. Det här avsnittet försöker förstå hur det blev som det blev. 
 
Saker man i framtiden kommer föknippa med 00-talet (ur programmet)
 • Mode: Färgglada underkläder och strumpor, jeggings, sport-BH och uggs
 • Mat: Mat blir väldigt viktigt och kockar får stjärnstatus. Många går på någon diet LCHF, GI, 5:2, Viktväktarna osv.
  Det finns tre mat-grupperingar: Det hälsosamma; ekologiskt, rättvisemärkt, superbär och grönt. Det vi vet att vi borde äta mindre av; kött, processad mat. Skäpmat; pizza, kebab, thai-mat och sushi.
  Vanligaste maten: Spagetti och köttfärssås
  Modemat: Pulled pork
 • Samhället: Kampen mot terrorism, matsvinn pga bäst-före hets och livsmedelsvarningar, RUT - skattesubvention för hushållsnära tjänster, brats, nätdejting
 • Reality serier: Big Brother, simple life  
 • Svenskarna: Fokuserar på yta och visa upp det exklusiva. Identitet, konsumtion och livsstil står i centrum.
 • Boende: Öppen planlösning och vitt
Fler saker jag tänker på: Truckerkeps, pumaskor, JL, badshorts även på tjejer, Harry Potter, lunarstorm, färgat underhår, brun-utan-sol, nedladdning, MSN och hårsnoddar i nederkanten på jeansen. Haha tänk vad vi ungdomar hittade på.
Vad förknippar du med 00-talet?
/\/\
Mat - Serier

Vecka 44

Det blir en kul vecka! Konsert på torsdag, på fredag träffar jag tjejerna och på lördag delar av släkten och på söndag blir det D&D för hela slanten. Veckan blir alltid lättare när det finns roligheter inbokat att se fram emot.
 
På jobbfronten tar skrivandet upp mesta av tiden. Förutom att skriva mitt paper till implementeringskursen måste jag även skriva tre uppgifter i pedagogik. Kursen i pedagogik är kul men väldigt krävande. Alla uppgifter måste dock inte vara klara den här veckan men det vore bra om ett par blev slutförda i alla fall. Fokus och tidsgränser brukar ge resultat.

Måndag Skriva paper till Implementation Science kursen.
Tisdag Auskultera på en annan lärare till min pedagogikkurs.
Onsdag Skriva klart mitt paper till Implementation Science. Jobba sent med Leanspel.
Torsdag Avdelningsmöte och möte om min undanträngningsartikel. På kvällen blir det konsert för Thåström kommer till Norrköping!
Fredag Jag ska fixa fredagsfika och på eftermiddagen hålla lektion i processklartläggning. På kvällen ska jag träffa tjejerna för att snacka feminism.
Lördag Åka till min moster och mina kusiner i Västerås!
Söndag D&d och ridning på kvällen!

Utvärdering av förra veckans mål som var att äta bättre och försöka röra på mig mer. Den här veckan har jag ätit mycket bättre än tidigare veckor. Inget småätande på kvällarna och i princip bara hemlagad nyttig mat. Att ha satsumas hemma är min räddning men att borsta tänderna efter att jag har ätit gör mig också mindre sugen på att äta något. Träningsmålet gick åt helvete rent ut sagt. Inte en enda gång plockade jag fram yogamattan eller gick ut på promenad. Det målet får därför stå kvar för jag måste skärpa mig.
 
Veckans mål är därför återigen att röra på mig mer. Jag tänker mig att jag ska yoga två gånger, idag och imorgon, resten av dagarna får bli promenad på lunchen för att kompensera för att jag ska vara borta på kvällstid. Inga ursäkter!
/\/\
Att göra - Doktorand - Veckoplanering

Helgen i bilder

Lördagen blev lugn. Förutom att plocka lite hemma spelade jag tv-spel. På eftermiddagen åkte vi och handlade till lyxburgare med maxbröd och avokado.
Senare blev det ost och kex, vin och Morran och Tobias filmen, som finns på Viaplay.
Söndag är vilodag. För mig är det omladdning så jag behöver mina hemmatimmar. Tidningsläsning och kaffe drickning i sängen är min paradgren.
Det var dags att göra ny granola.
Söndag betyder stalldag. Rida utan stigbyglar och volter stod på schemat. Det utdelades även ridborgarmärken som vi tog för två veckor sedan.
/\/\

Bli en konferensexpert: Få ut mer av konferensbesöket

Onsdagens konferens gav mig feeling att skriva ett inlägg om hur man blir en konferensexpert. Ja alltså expert på att gå på konferens, inte hur man skapar en. Den här typen av information söker jag själv alltid efter när det är dags för olika tillställningar så jag tänkte att mina erfarenheter och tidigare googlingar kanske kan hjälpa fler. Det här är ingen vetenskaplig sammanställning utan kommer från mig själv och hur jag tycker om att jobba. Det är ingen idé att återuppfinna hjulet så stjäl friskt utan att skämmas! Men hänvisa gärna till det här inlägget om du väljer att föra informationen vidare. 
 
Eftersom det kan ta tid att göra alla dessa steg stryker jag under de fem viktigaste punkterna som jag tycker att man ska prioritera om man har ont om tid.
 
Förberedelser
Den här delen kanske flera gör redan men det tåls att påminnas om. Förberedelser ger dig ett litet försprång och kan underlätta när du väl är på plats.
 1. Fundera på varför du går dit: Vad vill du få ut av konferensen?
 2. Gå igenom programmet: Vilka sessioner vill du gå på? Vad verkar mest intressant? Alla vet att konferenser är tröttsamt så spara lite extra energi till de presentationer du tycker är mest intressanta.
 3. Åker du med kollegor, kolla vilka sessioner de ska gå på och sprid ut er om det är flera intressanta samtidigt. Sammanstråla på lunchen eller efteråt och återberätta det som presenterades.
 4. Kolla deltagarlistan. Kanske finns det någon du vill ta kontakt med i förväg.
 5. Ta med visitkort. Du vet aldrig vem du träffar!
Överkurs: Vill du bli en superminglare så tänk ut en kort presentation om dig och varför du är på plats idag. Du kommer säkerligen få utnyttja den vid nått tillfälle och jag blir i alla fall alltid imponerad av personer som har hiss-pitchar.
 
Under konferensen
Det går såklart att gå oförberedd och bara lyssna. Men för att utnyttja tiden och tillfället väl finns det ett par grejer man kan tänka på.
 1. Ha kul! Går man in för seriöst kan det bli svårt att se det som händer runtomkring. Så jag skriver det först, glöm inte att njuta.
 2. Kom i tid. Du fokuserar bättre om du har en bra plats där du ser ordentligt och sitter bekvämt. Att stå längst bak bakom en pelare kommer med stor sannolikhet förstöra din upplevelse.
 3. Skriv anteckningar: lärdomar, idéer, lösa tankar, referenser, boktips, citat osv. Det finns inget rätt eller fel, det du tycker är intressant är troligtvis något du kan använda senare.
 4. Fota bilder du inte hinner/kan skriva av. Det går såklart inte att stjäla dem för vidarespridning men som inspiration eller för eget bruk brukar det vara okej. Är du osäker fråga den som presenterar.
 5. Har du en fråga, ställ den direkt eller skriv ner den och fråga efteråt eller i pausen. Kanske går det annars att googla fram svaret.
 6. Utnyttja deltagarlistan. Kolla upp personer som du pratat med för du vet aldrig när ni träffas igen. Kan göras på förhand om det är någon specifik person du vill söka kontakt med. Kanske är det en ny LinkedIn kontakt?
 7. Våga mingla: Att ställa frågor som, Vad tyckte du om föredraget? Var jobbar du? Hur kommer det sig att du är här idag? funkar alltid som ice-breakers. Man vet aldrig vem man kan träffa i pausen. En ny potentiell kollega, samarbetspartner eller vän, vem vet?
 8. Ha med en vattenflaska och frukt, skippa fikabröd och kaffe. Ja jag är tråkig jag vet.. Här är vi olika. Jag vet att jag kommer dippa rejält om jag tar fika och kaffe på eftermiddagen. Hur gott det än är. Istället har jag vatten och en frukt nära till hands. "Registreringsmackan" däremot kan vara bra om man vill slippa sitta med kurrande mage under de avslutande frågorna som aldrig tycks ta slut vid klockan 12:10..
Efterarbete
När du kommer ut från konferensen är det dags för det kanske viktigaste av allt, att bearbeta informationen. Oftast är man lite trött men ändå fylld av tankar och idéer. Ta tillvara på dem och låt inte tankarna försvinna. Det må låta tråkigt men det är användbart. Att ta ett steg tillbaka och reflektera ger oss chans att ta idéerna till nya nivåer. 
 1. Gå igenom anteckningarna: Renskriv och strukturera upp det du vill komma ihåg under rubriker (gärna i ett sökbart dokument)
 2. Googla saker du vill veta mer om. Läs direkt eller spara bokmärken. Boka in tid för när informationen ska bearbetas om du är orolig att det annars kommer bortprioriteras.
 3. Skapa en Att-göra-lista: Artiklar som ska läsas, metoder som ska testas, personer som ska mailas eller medarbetare som du vill diskutera med.
 4. Skapa en kom ihåg lista: För information du tror att du kan behöva eller kan kolla upp "om tid finns".
/\/\
Effektivitet - Jobb tips - Konferens - Tips