Fyra anledningar till att alla borde köpa ett Rosa band!

Första oktober är här. För många känns oktober som starten på den riktiga hösten. Klockan går över i vintertid. Vi firar halloween. Vinterkläder plockas fram och vi spanar oroligt ut genom fönstret på mornarna efter den första snön. Men oktober innehåller även ett annat viktigt inslag. Det är en månad i färgen rosas tecken. Den rosa månaden är internationell bröstcancermånad och uppmärksammas i stora delar av världen. I år, för femtonde gången uppmärksammas Rosa Bandet-kampanjen som anordnas av Cancerfonden. Genom åren har några av sveriges design elit varit med och skapat bandet och i år är inget undantag. Smyckesdesignern Efva Attling står för designen i år som har texten Beat it broderatEtt vackert band med en fint budskap. Många av oss har säkert ett par stycken gamla band liggande hemma men jag tycker ändå att det sänder ut ett fint budskap att årligen göra ett statement att stötta cancer forskningen. 
 
Om du inte redan är övertygad om att du ska köpa ett band eller för all del skänka pengar listar jag fyra skäl nedan.
 
Fyra anledningar till att stötta Rosa Bandet!

Visa stöd och sympati för alla de som går/gått igenom en cancersjukdom!
Nästan alla har en närstående som drabbats av någon form av cancer. Det är en svår sjukdom som ofta lämnar djupa spår både pysykiskt och fysiskt för alla inblandade. Varje år drabbas cirka 8000 personer av bröstcancer, både kvinnor och män. Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor som står för ca 30% av sjukdomsfallen. Genom att köpa ett band visar du att du stöttar kampen mot cancer!

 Dina pengar går till viktiga ändamål!
Cancerfonden och Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) bedriver påverkansarbete, finansierar cancerforskning och jobbar med kunskapsspridning. Kunskapsspridningen är framförallt viktig för det cancerförebyggande arbetet så färre drabbas och för att öka antalet tidiga upptäckter. Redan nu har kampanjen samlat in cirka 674 miljoner kronor sedan 2003. En del av dessa finansierar sedan de cirka 400 miljoner kr som går till svensk cancerforskning.

Forskningen går framåt men det behövs mer!
Tack vare forskningen har vi kunnat införa allmän mammografiscreening, orsaken till cirka hälften av all ärftlig bröstcancer kan hittas , rekonstruktion av bröstet för många kvinnor leder till ökad livskvalitet, utan ökad risk för återfall osv. Men även om forskningen går framåt finns mycket mer att göra. Exempelvis behövs kunskap om vad som orsakar cancer, dess tillväxt och spridning och hur man kan behandla cancern på bästa sätt för enskilda patienter med så små biverkningar som möjligt.

Bandet är billigt!
Om ingen annan anledning är bra nog kanske det faktum att bandet bara kostar ynka 20 kr kan räcka. Tio kronor går till lokala bröstcancerföreningarnas verksamhet och tio kronor till Bröstcancerfonden.

 
[CANCERFONDEN: Hit går pengarna]
Jag tycker att banden brukar vara urläckra och bär dem gärna på alla mina vinterkappor. Banden nedan är årets band och några favoriter från tidigare år.
2017: Efva Attling [CANCERFONDEN]
2016 Alicia Vikander [CANCERFONDEN]
2012 Söderlind Tjäder Wallenstam (House of Dagmar) [CANCERFONDEN]
2013 Elsa & Helene Billgren [CANCERFONDEN]
 
Bandet finns att köpa på ICA, Lindex och Apoteket hjärtat. 
/\/\
Cancerfonden - Cancervården
Ida

Så fint inlägg, mycket sanna punkter! :)

Svar: Tack, vad glad jag blir! 🙂 vad fint att du tog dig tid att kommentera!
Magda Smeds

Tess

Köpte ett idag faktiskt :-) Brukar även skänka pengar när jag har möjlighet. Känner flera som drabbats av cancer, varav en del inte finns bland oss längre :-(

Svar: Visst är de fina? Jag är månadsgivare vilket är supersmidigt! Usch så tråkigt att höra, cancer är verkligen en hemsk sjukdom :-(
Magda Smeds

Hanna Karlsson

Bra skrivet!

Svar: Stort tack!! ☺
Magda Smeds

Marie

Så viktigt att uppmärksamma. Tillsammans når vi långt!:)

Svar: Absolut, alla kan göra nytta i denna fråga! 😊
Magda Smeds

Amanda Jona [FOTOGRAF]

Verkligen så himla bra och viktigt inlägg!

Svar: Tack!! Kul att du gillar det 😊
Magda Smeds