Lärarlistan: Till ära av Internationella lärardagen

Det fantastiska med sociala medier är att det inte går att missa alla nya typer av "dagar" som dyker upp. Igår var det kanelbullensdag som jag firade med att köpa Rosa bandet bullar. Två goda ting i en tugga! Dagens "dag" är Internationella lärardagen. Grattis till alla oss hårt slitande lärare! Dagen är stiftad av Unesco 1994 och såhär skriver de på sin hemsida:
 

Internationella lärardagen är ett sätt att uppmärksamma lärarnas situation och deras betydelse för vårt samhälle. [UNESCO]

 
För att fira tänke jag passa på att dela med mig av några tankar om min lärarroll i form av en lista.
  • Bästa med att vara lärare: Utmaningen! Jag vet aldrig vilka frågor som kommer ställas vilket gör att jag måste vara på tå. Eftersom jag är relativt ny både inom området och i rollen så kan det ibland kännas jobbigt att inte kunna svara på allt. Det coola är när man känner att Yes, den där frågan kunde jag inte svara på förra gången men nu så vet jag! Det blir ett gemensamt lärande för mig och mina studenter.
  • Sämsta med att vara lärare: Att rätta uppgifter när man ser att studenterna inte ansträngt sig..
  • Roligaste jag gjort som lärare: Det mesta är roligt. Lean spelet brukar alltid vara en höjdare! Studenterna tycker att det är roligt och är engagerade. Då är det inte svårt att vara lärare! 
  • Tråkigaste jag gjort som lärare: Suttit och väntat i en tom sal på studenter som aldrig kom..
  • Roligaste undervisningsformen: Får jag välja gillar jag diskussionsmoment. Litteraturseminarium är det enda jag gjort hittills men det är intressant att höra studenterna resonera och se när "det klickar".
  • Lärartyp: Kommunikativ, pushande och ordningssam. Kommunikativ som i att jag gärna ställer frågor och försöker få studenterna att prata tillbaka både mellan fyra ögon och i lektionssalen. Pushande genom att jag ställer krav men handleder på vägen. Vill att de ska tänka själva men veta att det finns ett "skyddsnät". Ordningssam som i ordning och reda. Informationsspridning, deadlines och instruktioner ska vara solklara, jag håller det jag lovar och ser till att förutsättningarna är så bra som det bara går. Dock är jag egentligen lite för "flamsig" och beter mig nog mer som en studentkompis än lärare ibland men det är något jag försöker jobba bort.
  • Bästa lärartipset: Vara ödmjuk. Studenterna tror att man kan allt, men det gör man såklart inte. Genom att vara öppen och rak i kommunikationen och även säga när man inte vet något ger oftast mer respekt än om man gör tvärt om. Att inte sätta sig över studenterna gör att de frågar mer och är mer nyfikna. Får ofta en massa frågor om allt möjligt som inte alltid har med ämnet att göra och jag är övertygad mo att det beror på att jag inte försöker vara mer auktoritär än nödvändigt.
Om jag fick önska skulle jag vilja ha mer lärartid för att få växa i rollen och prova på olika moment. Längtar tills jag får handleda mitt första riktiga projekt och jag får hålla min första egenkomponerade föreläsning. Tids nog kommer det bli av men är det något jag är så är det otålig..
 
/\/\
Doktorand - Lärare