En tur till svampskogen och björnbärsplockning. Recept smörstekta kantareller och björnbärssylt.

Varje höst när vi åker till Peters föräldrar brukar vi ta oss en tur ut i skogen. Förra året gick vi själva och var runt på flera olika ställen innan vi hittade någon svamp. Peter hade koll på sin mammas svampställen men de gav inget resultat. När vi var på väg hem, beredda att ge upp och komma hem tomhänta hittade vi dem. Läng sen stenvall övervuxen med mossa stod de i all sin prakt - guldgula och redo att bli plockade. Kicken man får av att hitta dem är verkligen helt magisk. Ögonen lyser och man känner att Yes, vi gjort det! Väldigt tillfredställande.
I år hade vi även med oss svärmor. Vi tog bilen och gled runt till alla hennes bästa svampställen. Vi hade större tur nu än förra året för vi hittade vi svamp på nästan alla ställen vi stannade på. När vi började plocka fick de lära mig hur trattarna och Karl Johan såg ut för jag kom tydligen inte ihåg, hehe.. Stadsbor.. Any way så fick vi ihop nästan 10 liter på mindre än två timmar. Inte dåligt! 
Själva plockandet av svampen är inte det bästa enligt mig. Det är såklart att äta dem och gula kantareller är bland det godaste jag vet. Smörstekta kantareller på macka. 
Recept smörstekta kantareller
500g färska kantareller
3 msk smör
färsk persilja, salt och peppar efter smak
Stek den rensade svampen på medelvärme tills den släppt all sin vätska och börjar "knäppa". Ha i smöret och låt steka på medelvärme tills svampen är gyllene (ca 5 minuter). Krydda med salt, pepper och färsk persilja. Ät gärna på toast med ost på som gratineras i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader.
Mmm.. det vattnas i munnen. Ett annat gott alternativ är toast med kantarellstuvning exempelvis efter det här receptet av Per Morberg.
Vi var även ute och plockade björnbär hos en släkting till Peter. De hade en gigantisk buske som vi fick plocka fritt av.Oturligt nog var många redan övermogna men två liter fick vi ihop i alla fall.
Av björnbären gjorde vi björnbärssylt vi gjorde med recept från Vår kokbok
Recept björnbärssylt
ca 2 liter (1kg) färska eller frysta bär
5 ½ dl socker
Ha i bär och socker och rör runt, låt stå 1-2 timmar. Koka upp långsamt och låt koka ca 10 min på svag värme. Låt stå en stund och tappa sedan upp till kanten i kokade brukar. Sätt på locket direkt och förvara svalt.
/\/\
Bär - Recept - Svamp
Anita

Men ååh, lycka med svampen :D

Svar: Verkligen, det är så gå gott! :)
Magda Smeds