Titeln "Årets mest kryptisk alster" går till..

Ehh va? Vad betyder det här begreppet? Finns inte det här ordet på svenska? Men i texten innan skrev författaren ju..? Vad var det egentligen för rubrik? Besvarades frågan i början? Är forskningsmetoden diskussion vid fikabordet verkligen okej? Går den här meningen att förstå utan att ha 300 hp i Avancerad engelska för speciellt språkbegåvade? Är det här något som personen själv diktat ihop eller finns det någon substans bakom?
 
Känner du igen dig? 
 
De flesta som pluggat eller läst mycket känner nog igen sig i tankarna ovan. I min vardag ingår det att läsa mycket. Trots det blir jag lika förvånad varje gång en artikel dyker upp som trots att den är på engelska lika bra skulle kunna vara på latin. Ibland föreställer jag mig att det finns en outtalad tävling bland de mer seniora forskarna om vem som skriver den mest kryptiska texten.
 
Genom en helt ovetenskaplig analys av några av de konstigaste artiklarna jag läst har jag här sammanställt ett potentiellt tillvägagångssätt av tidigare deltagare i tävlingen.
 1. Ha ett väl avgränsat syfte men besvara det inte
  Läsaren kommer att få läsa flera gånger för att sedan konstatera att denne inte bara missat svaret, det finns inte. Det kan leda till debatter om vad artikeln egentligen handlar om vilket ger mer publicitet. All publicitet är bra publicitet.
 2. Använd felaktig grammatik
  Skriv texten på hemspråket. Stoppa sedan in den i google translate och konvertera till engelska. Ändra de mest uppenbara felen, ingen vill ju inte framstå som totalt språkobegåvad. De konstigaste skrivningarna som kan misstas för någon med avancerade engelskkunskaper sparas.
 3. Hitta svåra ord
  Hitta alla "simpla" uttryck i texten och använd words synonymfunktion för att hitta svårare och mer formella ord. Kommer texten "detta ord kan uppfattas som byråkratiskt och främmande" så spara. Finns inga där kolla på synonymordlistor. Ta gärna de som inte riktigt passar in, så läsaren måste googla sig fram till eventuell översättningen. Funkar inte det. Hitta på egna ord. Att mynta egna uttryck lämnar avtryck.
 4. Se till att INGEN förstår innehållet
  Låt någon mindre läs- och språkbegåvad läsa texten. Ändra det som denne förstår till något mer vagt. Är läsarna intelligenta nog kommer de att förstå ändå. Dessutom får man säkert fler ryggdunkar av kollegorna som tycker att det var ett strålande men "lättläst" verk.
 5. Referera sparsamt och gärna till dig själv
  För att styrka det som skrivs hänvisas läsaren till författarens bästa alster. Höga citeringar måste ju betyda att det är en bra artikel att ha som referens?
Vad tror ni, skulle jag ha en chans om jag deltog med denna metod?
Om du gillade inlägget tryck gärna på hjärtat nedan eller kommentera så jag vet vilka inlägg ni gillar mest ♥
/\/\
Artikel - Doktorand - Läsa